Morgen gaan we een zonneboilersysteem plaatsen bij Hilde en Pieter thuis. Dit systeem heeft 3 collectoren die naar het ZW gericht zijn op een hellend dak. Een 400 liter zonneboiler zal tot 65 % van het jaar sanitair warm water aanmaken boven de >= 45°C, dus gratis met warmte van de zon. Dit komt overeen met 2500 Kwh productie per jaar. Deze watertemperatuur is méér dan warm genoeg om het gezin van al haar noden te voorzien.

Als naverwarming van het sanitair tapwater, dat trouwens enkel nodig zal zijn tijdens langdurig bewolkte dagen, zal er in eerste instantie een elektrische weerstand dienst doen. We zorgen nu al de voor de nodige voorzieningen om de zonneboiler in de nabije toekomst na te verwarmen met de nog te installeren warmtepompinstallatie.

In een later stadium zal de badkamer ook gerenoveerd worden. Hier worden de traditionele radiatoren alvast vervangen door laag temperatuur convectoren. Deze toestellen worden ingebouwd in de badkamermeubels. De convectoren zijn zo gedimensioneerd dat ze in staat zijn om de badkamer op comforttemperaturen van 24°C te brengen terwijl ze gevoed worden door amper 38 °C watertemperatuur. Deze werken gaan volgende week van start.

Het staat vast dat we alle traditionele radiatoren in de hele woning op korte termijn zullen vervangen door laag temperatuur convectoren. Hierdoor zal de koppeling met de nog te installeren warmtepomp vlot verlopen en zal de installatie met uiterst goede rendementen kunnen werken.

Hilde en Pieter hebben het alvast goed voor met onze leefwereld en dragen op hun beurt een steentje bij aan minder CO2 uitstoot, betere luchtkwaliteit en gezonde lucht, ook voor hun kinderen en al wie na hen komt.En uiteraard niet te vergeten zal deze installatie jaarlijks een niet te onderschatten besparing opleveren in energieverbruiken, altijd belangrijk, toch!

Groeten Giovanni